Az eloxálás folyamata 2023-07-20

Az eloxálás egy olyan folyamat, amelyről nem lehet eleget beszélni! Az előző cikkeink főszereplője volt az alumínium eloxálás, de egy szinte kimeríthetetlen témáról beszélünk. Jelentősége megkérdőjelezhetetlen az iparban, az esztétika és a korrózióvédelem szempontjából is kulcsfontosságú. E felületkezelő eljárás lépései külön részt érdemel híreink között. Lássuk a munkafolyamatot!

Az eloxálás folyamata lépésről lépésre

1. Felület előkészítése: Tisztítás és zsírtalanítás

Az alumínium eloxálás első lépése a felület előkészítése, oxidációra kész állapotot kell létrehoznunk. Ez pontosan a felület véglegesen megmunkált, tiszta, szálirányban csiszolt és a tökéletesen zsírtalanított állapotát jelenti. Ráadásul ezek közül a zsírtalanítás a legfontosabb kiindulási feltétel. Az előkészítés mikéntjét mindig a tárgy alapvető felületi állapotához mérten kell kiválasztanunk. Az első lépések tehát a mechanikai tisztítás és a zsírtalanítás.

 

2. Elektrolit oldat előkészítése

Az eloxálási folyamathoz elektrolit oldatot használunk. Az elektrolit oldat összetétele és koncentrációja kritikus fontosságú a folyamat eredményének szempontjából. Az elektrolit oldatot alaposan keverik és hűtik a megfelelő hőmérsékletre, hogy optimális eredményt érjenek el.

 

3. Az alumínium anód és katód előkészítése

Az alumínium eloxálási folyamat során az alumínium anódként szolgál, míg a katód egy másik alumínium vagy más fém darab lehet. Az alumínium anód és katód felületét szintén tisztítják és zsírtalanítják, hogy biztosítsák az optimális kapcsolatot az elektrolit oldattal.

 

4. Az alumínium eloxálása

Ez után következhet a lényeg! Az alumínium eloxálás lényege az elektromos áram alkalmazása az anód és a katód között. Az alumínium anód a folyamat során fokozatosan feloldódik az elektrolit oldatban, miközben az oxidációs folyamat megtörténik. Ez a folyamat az alumínium felületén egy tartós és erős oxidréteget hoz létre. Körülbelül 15-25 perc alatt létrejön az elérhető oxidréteg vastagság.

 

5. Öblítés és semlegesítés

Az oxidáló fürdőből kiemelt munkadarabot bő vízzel leöblítjük, majd 2%-os NaHCO3 oldatban, tehát szódabikarbónában semlegesítjük, majd újra bő vizes öblítés következik.

 

6. Színezés (opcionális)

Az alumínium eloxálása után a felületet színezhetjük különböző módszerekkel. Egyes eloxált alumínium termékek esetében a színezés fontos, hogy további esztétikai megjelenést érjenek el. A színezés lehetőséget ad arra, hogy az alumínium felülete egyedi és vonzó legyen, illeszkedve a környezetbe vagy az ügyfél igényeihez. Színezhetjük például festékkel, bevonatokkal vagy szublimációs eljárással, hogy különböző színárnyalatokat és dizájnokat érjünk el.

 

7. Záró réteg alkalmazása

Az alumínium eloxálás utolsó lépése a záró réteg alkalmazása. Ez a lépés tovább növeli az eloxált alumínium termék tartósságát és ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben. A záró réteg segít megőrizni az eloxált felület eredeti megjelenését és védelmet nyújt a karcok, a kopás és a környezeti tényezők ellen. Ebben a fázisban történik a felület tömítése, melyet vagy ioncserélt vizes „főzéssel” érünk el vagy szobahőmérsékleten adalékanyagok hozzáadásával. A tárgyat ekkor forrásban lévő desztillált vízben 10-20 percig főzzük. Ez idő alatt a bevonat mikropórusai elzáródnak, és elzáródik a bennük lévő festék is.

 

Szeretne többet megtudni az eloxálás jelentőségéről? Olvassa el előző cikkeink egyikét!

Keress minket!Kapcsolat

Stal-West Zrt.

6041 Kerekegyháza
Dózsa György út 1.

T 76 / 546 013
F 76 / 546 010
E info@stal-west.hu

Közreműködő szervezetek

Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.

Magyar Gazdaságfejlesztési Köpont Zrt.
1539 Budapest, Postafiók 684. Tel: 40/200-617
www.magzrt.hu, info@magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu