Az eloxálás jelentősége az iparban: a tartósság és az esztétika egyesítése 2023-06-12

Az innováció és a fejlődés folyamatosan új kihívások elé állítja a vállalatokat - ez az ipari területeken sokszorosan igaz. Az anyagok kiválasztása és kezelése kiemelt fontossággal bír, a modern technológiák, korszerű anyagok használata elengedhetetlen. Természetesen az előkészítés, felületkezelés plusz figyelmet kell, hogy élvezzen, ez a minőségi munka alapja! Az egyik olyan eljárás, amely lehetővé teszi az anyagok tartósságának és esztétikájának egyesítését, az az eloxálás. Az eloxált alumínium különösen előnyös tulajdonságai miatt vált népszerűvé, az egyik leggyakoribb felületkezelési mód. Na de mi is az az eloxálás és milyen folyamatai vannak? Cikkünkből kiderül!

Mi is az az eloxálás?

Az eloxálás egy speciális, elektrokémiai folyamat, amely során az alumínium felszínét egy vékony védőréteggel, úgynevezett oxidréteggel látják el. Ez a réteg a fém és a környezeti hatások közötti hatékony bariérré válik. Az eloxálás eredményeként az alumínium ellenállóbbá válik a korrózióval, a karcokkal és a kopással szemben, így hosszú élettartamot biztosít a felhasználás során. Emellett az eljárás lehetővé teszi az alumínium széleskörű dekoratív felhasználását is, mivel különböző színekben és felületi struktúrákban állítható elő.

Az eloxálás folyamata

Az eloxálás egy komplex, több lépésből álló folyamat. Az első lépés az alumínium felület előkészítése, amely magában foglalja a tisztítást és a zsírtalanítást, hogy tökéletes tapadást biztosítsunk az oxidréteg kialakulásához.

Ezután következik a réteg kialakítása elektrokémiai eljárással. Az alumíniumot pozitív anódként használjuk, és egy elektrolit oldatban helyezzük el, amely tartalmazza az oxidréteget kialakító anyagokat. Ez az oldat jellemzően egy savas közeg. Az elektrolit oldatban jelen lévő vegyületek és elektromos áram hatására a fémfelületen megindul az oxidációs folyamat.

Az elektrolit oldatban lévő savak hatására az alumínium felületén oxigénbuborékok képződnek. Ezek a buborékok reagálnak az alumíniummal, és az oxidáció eredményeként az alumíniumfelületen oxidréteg képződik. Ez szolgál a termék védőrétegeként.

Ezután következhet a színezés, mely teljesen opcionális. Az eloxált alumínium felületét különböző módszerekkel színezhetjük, például szublimációs eljárással is bevonhatjuk. Ez lehetővé teszi a különböző színárnyalatok és dizájnok létrehozását, amelyek esztétikai szempontból vonzóvá teszik a termékeket. A leggyakoribb színek a sárga, zöld, kék, fekete, narancs, lila és piros.

Az utolsó fázisban történik a kezelés során porózussá tett felület tömítése, melyet vagy ioncserélt vizes „főzéssel” érünk el, vagy szobahőmérsékleten adalékanyagok hozzáadásával. Ez a lépés biztosítja az eloxált alumínium hosszú élettartamát és ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben.

Az alumínium eloxálás jelentősége az iparban

Az eloxálás rendkívül fontos szerepet tölt be az iparban, különösen azokon a területeken, ahol az alumínium felhasználása jelenti a fő profilt. Az eloxált alumínium előnyei között szerepel a tartósság, az esztétika, az időtállóság és az alacsony karbantartási igény. Az eloxált alumínium számos iparágban széles körben felhasználható. Az építészetben például az eloxált alumínium szerkezeti elemek, ablakok, ajtók és homlokzatburkolatok részei lehetnek. A járműiparban az alumínium eloxálás alumínium díszítő elemeket és kiegészítőket, valamint könnyű és tartós járműalkatrészeket kínál. Az elektronikai iparban pedig az eloxált alumínium hűtőbordák, házak és burkolatok részei lehetnek.

Az eloxált alumínium széles körű felhasználásának köszönhetően a Stal-West eloxáló sora hihetetlenül különleges megoldásokat nyújt az ipar számára.

A Stal-West eloxáló sora: országunk második legnagyobbja

Hatalmas büszkeség tölt el minket eloxáló sorunk láttán: a prémium termékek “bölcsője” Magyarország második legnagyobbja! Ez a folyamatos technológiai fejlődés és a szakképzettség jele, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy magas minőségű, tartós és esztétikus eloxált alumínium termékeket kínáljunk partnereink számára.

A tapasztalt csapatunk magas színvonalú munkát végez az eloxálás területén, és személyre szabott megoldásokat kínálunk ügyfeleink egyedi igényei szerint. Az eloxáló folyamat során szigorú minőségellenőrzést alkalmazunk, hogy biztosítsuk a termékek tartósságát és esztétikáját.

Legyen bármilyen ipari kihívás, a Stal-West eloxálási szakértői készen állnak arra, hogy segítsenek a legjobb megoldások kialakításában, amelyek megfelelnek partnereink elvárásainak. A Stal-West eloxáló sora személyre szabott megoldásokkal áll rendelkezésére!

Keress minket!Kapcsolat

Stal-West Zrt.

6041 Kerekegyháza
Dózsa György út 1.

T 76 / 546 013
F 76 / 546 010
E info@stal-west.hu

Közreműködő szervezetek

Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.

Magyar Gazdaságfejlesztési Köpont Zrt.
1539 Budapest, Postafiók 684. Tel: 40/200-617
www.magzrt.hu, info@magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu