Ilyen volt 2021 2022-01-09

A STAL-West Zrt. elmúlt évére ezúttal is hatással volt az élet minden területét sújtó Covid járvány. A cég a nehézségek ellenére is szép eredményeket könyvelhetett el. 

A STAL-West Zrt. elmúlt évére ezúttal is hatással volt az élet minden területét sújtó Covid járvány. A cég a nehézségek ellenére is szép eredményeket könyvelhetett el. A vállalkozás megőrizte azokat a világ élvonalába tartozó cégeket – HAKI, Putzmeister – amelyekkel hosszú éves kapcsolatokat ápol és a külföldi megrendelők számát is sikerült bővíteni. Továbbra is komoly gondot okoz viszont a szakképzett munkaerőhiány, gyakorlatilag nincs ember sem alumíniumhegesztő, sem lakatos munkakörben sem. Évértékelő interjú Hugyecz Zoltánnal, a STAL-West Zrt. vezérigazgatójával.

 

A konkrét értékelés előtt, a 2021 januárjában megtörtént névváltozásról, annak hátteréről szeretnénk részleteket megtudni.

 • 2020 végével a holland partnerünk nem kívánt tovább tulajdoni részt birtokolni a cégnél, így a tulajdoni részét felvásároltam.
  A névváltozásra részben e miatt, részben pedig azért volt rá szükség, mert ki akarunk lépni a holland partnerünk árnyékából, továbbá már évek óta több másik cégnek is dolgozunk, így úgy gondoltuk, hogy egy, a munkánkhoz illő nevet választunk.
  Innen született a STAL-West, mely rövidítése a Steel and Aluminium Welded Structures-nek, magyarul acél és alumínium hegesztett szerkezetek.

Milyen évet zárt 2021-ban a STAL-West Zrt?

 • A 2021-es évet eredményesnek mondhatjuk, hiszen a vállalkozás tovább növelte árbevételét, és ennek következményeként az eredményességét. A dolgozók a magas infláció ellenére is megtartották a reálbéreiket, sőt még plusz juttatásokat is tudtunk nekik adni. A tervezett beruházásainkat megvalósítottuk, és tovább javítottunk a hatékonyságon is. Új vevővel kezdtük el a kapcsolatot és saját terméket is fejlesztettünk melyet a 2022-es éveben fogunk piacra dobni. Ennek a terméknek már csak a minősítése hiányzik, ami jelenleg folyamatban van.

Mint a vállalat vezérigazgatója hogyan értékeli a fémipar jelenlegi helyzetét úgy hazánkban, mint a nagyvilágban?

 • Úgy gondolom, hogy nem hazudok nagyot, ha azt mondom, hogy eléggé körülményes éven vagyunk túl. Amellett, hogy az iparban az alapanyag árak elszálltak, sajnos mind a rezsi, mind a beszerzendő alkatrészek is követték a tendenciát, melyre drasztikus lépéseket kellett tenni. Szerencsére vevőink javarésze megértette a jelenlegi helyzetet, és áremelésekbe is belement. Természetesen a cég dolgozói állományának kemény munkája és megrendelő, vevők vevők nélkül nem tudtuk volna zökkenőmentesen megúszni az évet.

A fémipar egyik „húzó” ágazata a magyar gazdaságnak, viszont egyre nagyobb itt is a munkaerőhiány, főleg a gyakorlatorientált, magasan képzett szakemberek hiányoznak. A STAL-West Zrt. küzd-e ilyen problémákkal és ha igen, hogyan próbál tenni ellene?

 • Természetesen mi is küzdünk a szakemberhiánnyal.
  Próbálunk hirdetés útján munkaerőt toborozni, kisebb-nagyobb sikerrel. Egyelőre külsős emberekkel oldjuk meg a hiányt, viszont reménykedünk, hogy hamarosan saját alkalmazottakkal tudjuk feltölteni sorainkat, és mivel a 2022-es előrejelzések magasabbak, mint az elmúlt év, minden területen további létszámnövelést tervezünk, hiszen a megnövekedett igényeket már egyműszakos termeléssel nem leszünk képesek kiszolgálni. A szakképzett munkaerőhiányt robotizálással is próbáljuk orvosolni. Jelenleg három heggesztő robottal dolgozunk és terveink között szerepel a porszórást (festés) ugyancsak robotokra bízni.

    

Mire a legbüszkébb, ha a tavalyi évre visszatekint?

 • Úgy néz ki, hogy új partnert tudtunk megnyerni, továbbá ismét egy új robot hegesztőgéppel fejlődött cégünk. Továbbá büszke vagyok a cég teljes fizikai, és alkalmazotti állományának, hogy kitartóan és kiemelkedően dolgoztak egy kemény év alatt.

Hogyan tekint az előttünk álló, 2022-es évre a vállalat gazdasági szerepét illetően?

 • Mint azt már említettem komoly kihívások várnak a vállalkozásra megrendelőink és új vevőink által. Az alapanyag, energia és az éves infláció növekedése is kihívás elé állít bennünket, hiszen a nemzetközi piacokon, ahova a vállalkozás árbevételének több mint 90%-át értékesíti, nem minden esetben lehet ezeket az költségnövekedéseket érvényesíteni. Így tovább kell dolgoznunk azon, hogy még hatékonyabban termeljünk. A minőség területén is vannak még teendők. Pontosan ezen okok miatt választottuk a robotizálás útját. Persze a dolgozóinktól is egyre fontosabb, hogy megértsék a minőségi és hatékony munkavégzés nem csak a vállaltvezetés elvárása, hanem kihatással van a dolgozóink bérezésére is. 2021-ben eljutottunk oda, hogy egy hajóban ülünk, most már 2022-ben el kell jutnunk oda, hogy egyirányba evezzünk.

A gazdasági kérdések után beszéljünk a sportról is egy keveset. A cég évek óta támogat egy fiatal tenisztehetséget, Bíró Melindát. Hogyan látja, „jó helyre” került/kerül a támogatás?

 • Mindenképpen úgy érzem, hogy jó helyre kerül a támogatás, Melinda kiválóan teljesít.
  Melinda egy borzasztóan tehetséges sportoló, hatalmas lehetőségek állnak előtte. Szeretnénk megadni neki azt az esélyt, melyet megannyi másik sportoló tehetség kap. Biztosak vagyunk benne, hogy ha nem is jelentősen, de tudunk segíteni abban, hogy a Magyarországnak megint legyen egy olyan tenisz csillaga, aki majd egyszer Wimbledonban a Center pályán játszhat, és akkor mi is ott lehetünk a lelátón, és szurkolhatunk neki.

 

 

A STAL-West Zrt. továbbra is várja az alumíniumhegesztő és a lakatos végzettséggel rendelkező szakmunkásokat. Jelentkezni a vállalkozás kerekegyházi telephelyén (6042 Kerekegyháza, Dózsa Gy. u. 1.) vagy a 76/546-013-os telefonszámon lehet.

Keress minket!Kapcsolat

Stal-West Zrt.

6041 Kerekegyháza
Dózsa György út 1.

T 76 / 546 013
F 76 / 546 010
E info@stal-west.hu

Közreműködő szervezetek

Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.
Stal-West Zrt.

Magyar Gazdaságfejlesztési Köpont Zrt.
1539 Budapest, Postafiók 684. Tel: 40/200-617
www.magzrt.hu, info@magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu